Egyéb

E-könyv vagy nyomtatott könyv?

E-könyv vagy Nyomtatott könyv - Szexkönyvesbolt

E-könyv vagy nyomtatott könyv?

Az elmúlt évek során egyre elfogadottabbá válnak és egyre nagyobb teret hódítanak az e-könyvek. A kezdeti ellenállás után jött az elfogadás, mára azonban széles körben egyre népszerűbb. Az e-könyv, kontra nyomtatott könyv ügyben, az elmúlt évtizedben eléggé kiéleződött a helyzet. Vannak vélemények az egyik és a másik mellett és ellen is. Nézzük most a legáltalánosabb véleményeket.

A szex témakörben a nyomtatott könyv még nem valódi alternatíva, lássuk be, kevés olyan ismerősünk van, akinél a könyvespolcon ott sorakoznak a pornóirodalom remekei. Ezzel szemben az e-könyvek, és egyéb elektronikus kiadványok a pornó számára sokkal kedvezőbbek. Egyrészt mert könnyű a kezelésük, – nem kell hozzá könyvespolc – másrészt, mert mindig kéznél lehet, akár a mobilodban is magaddal viheted, és olvashatod bárhol, bármikor.

Az e-könyv élvezeti értéke messze elmarad a nyomtatott könyvekhez képest

Ugyan miért? Ha egy könyvet elolvasol, akkor az vagy tetszik, vagy nem, esetleg vegyes érzelmeket vált ki, de az olvasás, minden esetben a betűkbe rejtett történetet jelenti, nem az eszközt, ami ennek a forrása. Más hasonlattal élve, ha megnézel egy filmet, akkor az vagy tetszik vagy nem, függetlenül attól hogy moziban, vagy tévében nézed meg.
Ha egy könyv nem tetszik, akkor nem azért nem tetszik, mert e-könyvből olvasod. Az emberek többsége, amikor egy könyvet olvas, elképzeli a szituációt, a szereplőket, beleéli magát a főhős szerepébe, és ezzel a történet részesévé válik. Ebben a helyzetben nem a könyvet figyeli, érzékeli, hanem a történetet.

Technikai értelemben vett különbségek

A nyomtatott könyv paraméterei nem hasonlíthatók össze egy e-könyv tulajdonságaival, tekintsünk mindkettőre úgy, hogy ebben tároljuk azokat a betűket, aminek a sorrendisége maga a történet.

Más szempontok, mint az ár, a súly, nem relevánsak. A tartalmi kapacitás viszont összehasonlíthatatlan. Egy nyomtatott könyv, “csak” egy nyomtatott könyv. Elolvashatod, felteheted a könyvespolcra, esetleg kölcsönadhatod valakinek. Az e-könyv viszont maga a könyvespolc, amin (amiben) tárolhatod a könyveidet, esetleg az összes könyvedet.

Az e-könyvnek az olvasáson túl van még számos olyan előnye, funkciója, ami a hagyományos könyv esetében nem elérhető. Ilyen például a jegyzetek készítése, részletek kimásolása és mentése különálló fájlként.

A könyv, egy tradicionális eszköze a tudásnak, az irodalomnak, a művészetnek, ám ha mindezt nem a könyv, hanem az e-könyv hordozza magában, attól az még ugyanaz a tudás, irodalom vagy művészet. Az olvasás iránti szeretetet nem a forma, hanem a tartalom határozza meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük